Borg-FHS-Linjer-Topptur-og-ski-1

Topptur og ski

Utforsk et av Norges mest spektakulære fjellområder, Sunnmørsalpene, til fots og på ski. Fra fjord til fjell. Utfordre deg selv fysisk og mentalt, mestre elementene og kjenn friheten av å nå nye topper. Skiglede, storslåtte omgivelser, læring gjennom erfaring. 

Topptur er i vinden både sommer og vinter i Norge og ingen landsdel gir deg større muligheter til å utfolde deg i denne aktiviteten enn Nordvestlandet. Vi besøker kjente og mindre kjente topper i jakten på gode turopplevelser. Med vekt på turglede og trivsel vil du få utfordre deg selv og lære å bevege deg i fjellet året rundt. Når snøen melder sin ankomst bruker vi tid på Strandafjellet Skisenter til å bli tryggere på ski før nyter senvinteren og våren sine unike muligheter til lange alpine skiturer. Skredlære, turplanlegging og teknikk er naturlige deler av aktiviteten på denne linja.

Faglinjen Topptur og Ski er knyttet opp mot reisemålslinjene New Zealand FriluftSør-Amerika Xplore og Australia Multisport.

Nøkkelord

 • Toppturer til fots i vårt nærområde som inkluderer Sunnmørsalpene og Romsdalen.
 • Heisbasert skikjøring på Strandafjellet Skisenter. Norges beste offpiste muligheter?
 • Toppturer på ski i Sunnmørsalpene med skredlære og turplanlegging.

HVEM PASSER LINJEN FOR?

Linjen passer for deg som har gjerne stått litt på ski men ønsker å lære seg hvordan ta steget videre til ferdsel utenfor de preparerte løypene i skianlegget. Om du ser verdien av å legge ned en innsats i å nå nye høyder så er dette midt i blinken for deg. Du trenger ikke å ha erfaring med ferdsel i høyfjellet fra før, kun en iver etter å erfare hvor flott livet i høyden kan være! Om du allerede vet hva en tech binding er og at en «kick turn» ikke er et dansemove så er det helt topp det og:) 

Våre forventninger til deg

 • Normal god fysisk form
 • Normal gode skiferdigheter på alpint eller telemark
 • Trives med å være ute i all slags vær eller ihvertfall har lyst til å lære seg å trives ute! 
 • Eleven må holde nødvendig utstyr* for deltagelse i skiaktiviteter selv.

*Randonee eller Telemark ski m/tilhørende skisko med gåfunksjon, feller, dagstursekk, sikkerhetsutstyr (spade, søkestang, sender/mottaker**), hjelm og skibriller.

** Sender/Mottaker ellers kalt «skredsøker» brukes i forbindelse med kursing og gjennomføring av turer på ski. Dersom eleven ikke har mulighet til å skaffe dette kan faglærer kontaktes angående mulighet for lån av dette utstyret i fagtiden.

Søk på Topptur og Ski!

Reisemålslinjer og faglinjer – hva er forskjellen?

Topptur og Ski er en faglinje. Det vil si en linje bestående av valgfag, og eventuelt korte bolker av tiden på reisemålslinjen du velger, spredd utover året. Når du søker deg inn på en faglinje får du førsterett til å delta i faget, og du følger faget gjennom hele året, med den progresjonen det innebærer.

OBS! Du kan ikke bare søke deg inn på en faglinje, men må også søke deg inn på en reisemålslinje, som du vil være sammen med torsdag og fredag.

På Topptur og Ski er det Sør-Amerika XploreNew Zealand Friluft og Australia Multisport som er dine alternativ.

Pris: Tillegget for denne faglinja er kr 2000,-

Reisemålsturen, fellesturer, kost og losji, skolepenger og materiell er inkludert i kostnaden for reisemålslinjen. Fullstendig oversikt over økonomien finner du på denne lenka.

Avhengig av hvilken reisemålslinje du velger, vil prisspennet for denne linja ligge mellom kr 141 100 til kr 146 100.

Inkludert

 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Påmeldingsgebyr
 • Eget bad på rommet
 • Skoletur: Israel
 • Lokale turer i Norge
 • Skolemateriell
 • Den lange reisen til reisemålslinjen

Ikke inkludert

 • Enkeltrom

Ekstrakostnader varierer fra linje til linje, men ofte dreier det seg om fallskjerm/strikkhopp, heiskort, enkelte måltider på tur. Vi setter vår ære i å inkludere flest mulig av måltidene på tur (både innenlands og utenlands), men enkelte lunsjer blir det likevel til at man må betale selv.

Lærer

Per Torvnes Strøm

LÆRER SØR-AMERIKA XPLORE – SKI, SYKKEL OG KLATRING VALGFAG 

Bachelor i Idrettssvitenskap fra University of Calgary, Canada. Master i Idrett, Leder og Trenerrollen, med fokus på friluftsliv og bratt skiferdsel, Nord Universitet, Bodø. Ski og Skred halvtårskurs, Internasjonal Ski og Skredkurs, Norge, Canada, Frankrike, Sverige. Klatreinstruktør, NKF.

Tidligere erfaring som aktiv syklist på internasjonalt nivå i Canada og Belgia, sykkelmekanikker, personlig trener og ansatt i Den Norske Turistforening.

Født og oppvokst i Canada. Per er en ivrig på topptur sommer som vinter. Telemark, randonne, langrenn, stisykling, stiløping og havpadling er favorittmetoder for å nyte naturen.

 

Epost: per@borgund.fhs.no
Telefon: 486 03 162

Søk på Topptur og Ski!

Nyttig informasjon

Du er sammen gjengen på reisemålslinja nær to dager i uken. De resterende dagene består av fellesfag og valgfag, og faglinjene har noen fag lagt til valgfagdagene. Du kan lage din egen timeplan ved å velge valgfag fra en spennende valgfagsmeny bestående av fag innenfor kreative fag, matlaging, idrettsfag, friluftsliv og musikk.

En sosial reise, en personlig reise og en reise ut i verden

Borgund er reiseskolen som bygger på at gjennom reising skjer læring og at hele skoleåret er en reise i sosialt fellesskap, og inn i ditt eget, personlige liv. I september kan du melde deg på pilegrimsvandring over Dovre. Du kan bli med på toppturer i de spektakulære Sunnmørsalpene, og det blir anledning til å gå og klatre i fjell, med fjellsko eller feller under skia. Øyhopping og vestlands-tur er også populært. Om høsten drar hele skolen på felles studietur til Israel, før alle reisemålslinjer mot slutten av året reiser ut i verden.

Kristent verdigrunnlag

Borgund folkehøgskole er en kristen skole, basert på tro og toleranse. Hver elev møtes med omsorg og respekt, uavhengig av bakgrunn og tro. De som vil gi sin kristne tro en mulighet til å vokse, får god anledning til det. Den som ønsker det kan blant annet bli med på onsdagsmøter, NonStopGud-grupper, bibelgrupper og ukentlig korssamling i kapellet.

Godt fritidstilbud
I gymsalen, på formingsrommet, i trimrommet, på musikkrommet eller datarommet, på fotballbanen og beachvolleyball-banen, på fjellet eller i kano eller båt på sjøen. En stor gruppe miljøarbeidere (stipendiater) organiserer dessuten fritiden – så ingen trenger å kjede seg. Her er grupper for alt fra dans til strikking, fra høytlesning til innebandy.

Fellesskap på tvers av linjer

Solidaritet Reiseskolen: På Borgund Folkehøgskole ønsker vi å utgjøre en forskjell i vårt nærområde og andre steder i verden, og skape et håp og engasjement om at det nytter å bidra til en bedre verden for våre medmennesker.

Det blir valgt en solidaritetskomite ved skolen som har ansvar for å sette dette ut i praksis. Vi samler inn penger til ulike prosjekter i Kenya og Sør–Amerika. Afrika Mangfold- og Sør-Amerika Xplore-studenter får et innblikk i prosjektene på sine studiereiser.

Les mer om solidaritetprosjektene nedenfor:

«Heart to Heart»: en lokal organisasjon som tilhører den lutherske kirken i Kenya. Vi bidrar til at 20 barn i en av Afrikas største slummer får mulighet til å gå på skole.

CHRISC (Christian Sports Contact) Kenya og Tanzania: benytter idrett som et verktøy for å drive lederutvikling og opplysningsarbeid om b.la. HIV og AIDS.

Fotball krysser grenser: har skapt et fritidstilbud som bidrar med å holde barn og unge borte fra rus og gjengkriminalitet i Sør Amerika.

Aksjonsforskning Bærekraft

Borg ønsker å være en folkehøgskole, hvor elever og personale tar et felles ansvar for miljøet, hverandre og vårt nærområde. Vi ønsker at alle ledd av vår drift skal være bærekraftige. I den sammenheng blir det hvert år satt ned en komite, som har ansvar for å finne og gjennomføre satsninger knyttet til bærekraftig skoledrift. Likevel er dette er fellesskapsprosjekt, hvor alle må ta del for at en skal kunne nå målene som blir satt for året. Konkrete tiltak blir satt ut i live, og resultatene måles og vurderes. Et konkret tiltak som vi på Borg har satt ut i live, er «Meatfree Monday».

Musikal

Hver høst settes det opp en musikal på Borg. Dette er et omfattende prosjekt, som går over to uker, med forestillinger over to-tre dager etter endt forberedelsesperiode. Alle elevene bidrar etter sine evner, enten det er dans, skuespill, sang, bygging av scene, PR, rigging, mat, kostyme lyd eller lys. Et utrolig flott og sammenspleisende prosjekt, som hvert år ender i forestillinger sett av hundrevis av lokale barn og unge.

Elevkvelder

Lørdagskveldene arrangeres det omtrent hver uke elevkvelder. Enkelte av disse elevkveldene er det reisemålslinjene som arrangerer, med tema relatert til reisemål, årstid eller spennende vinklinger, som Filmgalla, Talkshow, 70-tallsfest, Grand Prix, Sjørøverfest. Hva enn det skulle være – så lenge det samler hele kullet og skaper en festkveld!