Sør-Amerika Xplore

Utforsk Sunnmøre til alle årstider. Fra fjord til fjell. Aktivt friluftsliv, spennende aktiviteter og fordypning i Sør-Amerika. Studietur til Peru og Bolivia med bl.a. surfing, paragliding og sykkel.

Sør-Amerika Xplore-linjen handler om å utforske. Å utforske deg selv og dine grenser, Sunnmøre som landsdel med fjord og fjell, Sør-Amerika med tur til Peru og Bolivia. Et år med aktivt friluftsliv til alle årstider, varierte og spennende aktiviteter og et fokus på to av verdens mest mangfoldige og spennende land. Her er høye fjell, fuktig jungel, tørre ørkenområder, spektakulær natur. Sør-Amerika Xplore er en aktiv klasse som er opptatt av læring gjennom oppdagelse.

Nøkkelord

 • Aktivt Friluftsliv: Sør-Amerika Xplore er en aktiv klasse som ofte tar undervisningen ute. Overnattingsturer i hytte og telt.
 • Sykling: Vi bruker ofte sykkel som transportmiddel langs fjordene når vi skal til fjells. Gode stisyklingsmuligheter like ved Borg.
 • Topptur: Lokale toppturer til fots og på ski. Sunnmørsalpene er vår lekeplass.
 • Surfing: Klassetur til Hoddevika med instruksjon. Surfing med instruktører under opphold i Lima på studieturen.
 • Klatring: Klassetur til lokalt klatrefelt med klatring og rappellering. Inneklatring og buldring i veggen til Ålesund Klatreklubb. Klassetur til Via Ferrata Loen er et høydepunkt på høsten. Mulighet for brattkort med valgfag.
 • Ski: Strandafjellet Skisenter, lokale langrennsløyper, topptur i Sunnmørsalpene
 • Kreative prosjekter: Flere prosjekter i løpet av året med laging av utstyr til friluftsliv og aktivitet. Gjenbruk og bærekraft.
 • Kultur og Samfunn: Vi setter oss inn i Peru og Bolivia som samfunn for å gjøre oss klar til langturen dit. Språk, historie, kultur, tradisjoner, mat, nyhetsbildet og politikk er sentrale tema vi tar for oss.

HVEM LINJEN PASSER FOR?

Linjen passer for deg som har lyst å bli kjent med nye og noen ganger utfordrende aktiviteter. Det er en grunn til at linjen heter Xplore, vi utforsker, punktum. Du bør være klar til å være en del ute og i aktivitet. Turen til Peru og Bolivia er for mange veldig annerledes fra turer du har vært med på tidligere, men det er vel det som er poenget tenker vi.  

Våre forventninger til deg

 • Ønsker å utforske det ukjente 
 • Er glad i litt utfordring
 • Normal god fysisk form

Søk nå!

Reisemålslinjer og faglinjer – hva er forskjellen?

Sør-Amerika er en reisemålslinje. Det vil si en linje med en utenlandsreise mot slutten av året. Dette er det vi internt kaller hovedlinjer, og som utgjør din klasse her på Borg. Når du søker deg inn på en reisemålslinje, kan du samtidig søke deg inn på en av våre faglinjer.

På Sør-Amerika er det faglinjene Klatring, Topptur og SkiCrossFit, K.U.N.S.T. og Musikk som er dine alternativer.

Pris: Fra kr 139.100 til kr 142 600

Prisen avhenger av om du velger en faglinje i tillegg til reisemålslinjen. Fullstendig oversikt over økonomien finne du på denne lenka.

Vi beklager at det har sneket seg inn en feil i vår trykte skolekatalog. Der står prisen oppgitt til kr 138 100,- Den riktige er 139.100,-

Vi har gjort det mulig å velge Europa på hjul – reisemålsturen som et alternativ til reisemålsturen til Sør-Amerika. Dette gir en samlet minstepris på opphold i rom med bad,  tur til Israel og mange turer i Norge på kr 119.200,-

Inkludert

 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Påmeldingsgebyr
 • Eget bad på rommet
 • Skoletur: Israel
 • Lokale turer i Norge
 • Skolemateriell

Ikke inkludert

 • Enkeltrom

Ekstrakostnader varierer fra linje til linje, men ofte dreier det seg om fallskjerm/strikkhopp, heiskort, enkelte måltider på tur. Vi setter vår ære i å inkludere flest mulig av måltidene på tur (både innenlands og utenlands), men enkelte lunsjer blir det likevel til at man må betale selv.

LÆRER

Per Torvnes Strøm

LÆRER SØR-AMERIKA XPLORE – SKI, SYKKEL OG KLATRING VALGFAG 

Bachelor i Idrettssvitenskap fra University of Calgary, Canada. Master i Idrett, Leder og Trenerrollen, med fokus på friluftsliv og bratt skiferdsel, Nord Universitet, Bodø. Ski og Skred halvtårskurs, Internasjonal Ski og Skredkurs, Norge, Canada, Frankrike, Sverige. Klatreinstruktør, NKF.

Tidligere erfaring som aktiv syklist på internasjonalt nivå i Canada og Belgia, sykkelmekanikker, personlig trener og ansatt i Den Norske Turistforening.

Født og oppvokst i Canada. Per er en ivrig på topptur sommer som vinter. Telemark, randonne, langrenn, stisykling, stiløping og havpadling er favorittmetoder for å nyte naturen.

Epost: per@borgund.fhs.no

Telefon: 486 03 162

Studietur

Sør-Amerika klassene reiser til Peru og Bolivia på våren. Dette er en spennende og variert tur med mange muligheter for mellommenneskelige møter og ulike aktiviteter. Vi forflytter oss hovedsakelig med buss, både privat og offentlig. Dette gir turen et unikt preg. I tillegg er buss viktig for å oppnå best mulig akklimatisering ettersom at vi skal til over 4000 meters høyde flere ganger i løpet av de tre ukene vi er i Sør Amerika. Ved å legge turen til Peru og Bolivia er det mulig å oppleve de enorme kontrastene denne verdensdelen har å by på geografisk, topografisk, kulturelt og sosialt. Vi starter reisen i Perus hovedstad Lima der vi opplever byen, lærer å fly paraglider i ørkenen utenfor byen, er med på tandem paraglider tur og tar en surfeøkt i Stillehavet.

Arequipa er neste destinasjon med besøk hos NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband) sitt arbeid i byen og et møte med lokale ungdom. Videre går turen til Puno og Titicaca sjøen. Her er det besøk på de verdenskjente sivøyene som står i fokus. Vi reiser videre med buss inn til Bolivia og La Paz. La Paz er en helt unik by som vi får muligheten til å bli godt kjent i i løpet av dagene vi er der. Vi bor sentralt og besøker flere prosjekter som Normisjon jobber med i området. En ettermiddag bruker vi på å besøke Månedalen med firehjuling.

For mange er høydepunktet for Bolivia oppholdet dagen vi sykler Dødsveien. Dette er en uforglemmelig opplevelse fra høyfjell til jungel på spennende fjellveier. Tilbake i Peru er Inka hovedstaden Cusco neste destinasjon. Vi må selvsagt få med oss Machu Picchu på en slik rundreise, men vi bruker noen dager på å komme dit via det som er kjent som Inca Jungel Tour. Med innslag av sykling, rafting, zipline, flotte fjellturer og overnatting hos lokale ender vi til slutt opp ved et av Sør Amerikas mest berømte steder. Fra Cusco flyr vi til Amazonas og tilbringer noen rolig dager på en lodge i jungelen. Her opplever vi dyre og planteliv til fots og med båt. Turen avsluttes tilbake i Lima der vi fordøyer utallige inntrykk og opplevelser og nyter denne fantastiske verdensbyen og de magiske solnedgangene ved Stillehavet. Les mer om studieturen på årets reiseblogg!

Søk nå!

Nyttig informasjon

Du er sammen gjengen på reisemålslinja nær to dager i uken. De resterende dagene består av fellesfag og valgfag, og faglinjene har noen fag lagt til valgfagdagene. Du kan lage din egen timeplan ved å velge valgfag fra en spennende valgfagsmeny bestående av fag innenfor kreative fag, matlaging, idrettsfag, friluftsliv og musikk.

En sosial reise, en personlig reise og en reise ut i verden

Borgund er reiseskolen som bygger på at gjennom reising skjer læring og at hele skoleåret er en reise i sosialt fellesskap, og inn i ditt eget, personlige liv. I september kan du melde deg på pilegrimsvandring over Dovre. Du kan bli med på toppturer i de spektakulære Sunnmørsalpene, og det blir anledning til å gå og klatre i fjell, med fjellsko eller feller under skia. Øyhopping og vestlands-tur er også populært. Om høsten drar hele skolen på felles studietur til Israel, før alle reisemålslinjer mot slutten av året reiser ut i verden.

Kristent verdigrunnlag

Borgund folkehøgskole er en kristen skole, basert på tro og toleranse. Hver elev møtes med omsorg og respekt, uavhengig av bakgrunn og tro. De som vil gi sin kristne tro en mulighet til å vokse, får god anledning til det. Den som ønsker det kan blant annet bli med på onsdagsmøter, NonStopGud-grupper, bibelgrupper og ukentlig korssamling i kapellet.

Godt fritidstilbud
I gymsalen, på formingsrommet, i trimrommet, på musikkrommet eller datarommet, på fotballbanen og beachvolleyball-banen, på fjellet eller i kano eller båt på sjøen. En stor gruppe miljøarbeidere (stipendiater) organiserer dessuten fritiden – så ingen trenger å kjede seg. Her er grupper for alt fra dans til strikking, fra høytlesning til innebandy.

Fellesskap på tvers av linjer

Solidaritet Reiseskolen: På Borgund Folkehøgskole ønsker vi å utgjøre en forskjell i vårt nærområde og andre steder i verden, og skape et håp og engasjement om at det nytter å bidra til en bedre verden for våre medmennesker.

Det blir valgt en solidaritetskomite ved skolen som har ansvar for å sette dette ut i praksis. Vi samler inn penger til ulike prosjekter i Kenya og Sør–Amerika. Afrika Mangfold- og Sør-Amerika Xplore-studenter får et innblikk i prosjektene på sine studiereiser.

Les mer om solidaritetprosjektene nedenfor:

«Heart to Heart»: en lokal organisasjon som tilhører den lutherske kirken i Kenya. Vi bidrar til at 20 barn i en av Afrikas største slummer får mulighet til å gå på skole.

CHRISC (Christian Sports Contact) Kenya og Tanzania: benytter idrett som et verktøy for å drive lederutvikling og opplysningsarbeid om b.la. HIV og AIDS.

Fotball krysser grenser: har skapt et fritidstilbud som bidrar med å holde barn og unge borte fra rus og gjengkriminalitet i Sør Amerika.

Aksjonsforskning Bærekraft

Borg ønsker å være en folkehøgskole, hvor elever og personale tar et felles ansvar for miljøet, hverandre og vårt nærområde. Vi ønsker at alle ledd av vår drift skal være bærekraftige. I den sammenheng blir det hvert år satt ned en komite, som har ansvar for å finne og gjennomføre satsninger knyttet til bærekraftig skoledrift. Likevel er dette er fellesskapsprosjekt, hvor alle må ta del for at en skal kunne nå målene som blir satt for året. Konkrete tiltak blir satt ut i live, og resultatene måles og vurderes. Et konkret tiltak som vi på Borg har satt ut i live, er «Meatfree Monday».

Musikal

Hver høst settes det opp en musikal på Borg. Dette er et omfattende prosjekt, som går over to uker, med forestillinger over to-tre dager etter endt forberedelsesperiode. Alle elevene bidrar etter sine evner, enten det er dans, skuespill, sang, bygging av scene, PR, rigging, mat, kostyme lyd eller lys. Et utrolig flott og sammenspleisende prosjekt, som hvert år ender i forestillinger sett av hundrevis av lokale barn og unge.

Elevkvelder

Lørdagskveldene arrangeres det omtrent hver uke elevkvelder. Enkelte av disse elevkveldene er det reisemålslinjene som arrangerer, med tema relatert til reisemål, årstid eller spennende vinklinger, som Filmgalla, Talkshow, 70-tallsfest, Grand Prix, Sjørøverfest. Hva enn det skulle være – så lenge det samler hele kullet og skaper en festkveld!

 

 

instagram2 #borgsax

 

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

 

Skoleplan

Ønsker du at vi skal sende skoleplan, fyll ut skjemaet.

 
 

Er du et menneske eller en robot?

en-reise-ut-i-verden-Borg-FHS

IMG_6319-001 sa-nett02 sa-nett04

Informasjon om de andre reisemålslinjene ved Borg:

Og vårens nyhet – EUROPA PÅ HJUL – TRYKK HER!