Borg-FHS-Linjer-kunst-3

Borg-FHS-Linjer-kunst-4

Borg-FHS-Linjer-kunst-2

Borg-FHS-Linjer-kunst

K.U.N.S.T.

Har du noe på hjertet, og er glad i å uttrykke deg kreativt? Denne linjen lar deg bli kjent med ulike materialer og teknikker, med inspirasjon fra kunsthistorien og verden rundt oss, og utfordrer deg til å sette egne spor.

I løpet av året vil du få utforske din egen skaperevne, og bli utfordret til å jobbe aktivt med ulike temaer og metoder. Kunst som prosess og kilde til refleksjon står sentralt hele veien, fra keramikkverkstedet til bildeverkstedet, i arbeid med street art, redesign, historie og kultur. Hva inspireres vi av, hva påvirker oss, og hvordan kommer det til uttrykk? Vi går på utstillinger og besøker verksteder i nærområdet. I løpet av året blir det også lagt opp til en linjetur til en av storbyene i Europa.

Denne faglinjen lar seg fint kombinere med en av skolens reisemålslinjer, og kan gi deg noen verktøy med på reisen, som kan gi deg en bredere opplevelse av reisemålet. Med kunstbrillene på er det lettere å få øye på kjerneverdier i et samfunn, og man har et godt utgangspunkt for å bli kjent med landet og kulturen man skal besøke.

Nøkkelord

 • Keramikk, leire og porselen: Her lærer du ulike teknikker for å bygge og modellere med leire, bruke dreieskive og lærer å støpe porselensskåler i to farger.
 • Bildeverksted –tegning, maling: I bildeverkstedet lærer du å bruke blyant, kull, pastell og akryl på ulike måter i arbeid med ulike temaer, fra portrett til ulike former for landskap.
 • Street art – sjablong, blandede teknikker og trykk: Her øver vi på å forenkle motiver og jobber med ulike former for trykk.
 • Kunst og bærekraft: Her jobber vi med blandede teknikker og redesign knyttet til gjenbruk, og reflekterer over forbruk, miljø og etikk.
 • Kunst i samtid og fortid: spor av kunst i nærmiljøet. Hva inspirerer og hva lar vi oss påvirke av? Kunst som kraft og motkraft i samfunnet.

Hvem passer linjen for?

Linja for deg som ønsker å bli med på en reise i kunstens verden. Om du har lite eller mye erfaring fra før har ikke så mye å si. Prosessen står i fokus, oppdag ditt kunstneriske deg.

Dette vil du lære

 • Keramikk, leire og porselen
 • Bildeverksted – tegning, maling
 • Street art – sjablong, blandede teknikker og trykk
 • Kunst og bærekraft
 • Kunst i samtid og fortid – spor av kunst i nærmiljøet

Våre forventninger til deg

 • Interesse for faget
 • At du bidrar til et godt fellesskap
 • At du er forberedt på å prøve og feile underveis. (Hvilke muligheter oppstår når noe ikke går som du har tenkt?)
 • At du lar deg utfordre til å prøve ut ulike teknikker for å finne din egen stemme.

Søk på K.U.N.S.T.!

Reisemålslinjer og faglinjer – hva er forskjellen?

K.U.N.S.T. er en faglinje. Det vil si en linje bestående av valgfag, og eventuelt korte bolker av tiden på reisemålslinjen du velger, spredd utover året. Når du søker deg inn på en faglinje får du førsterett til å delta i faget, og du følger faget gjennom hele året, med den progresjonen det innebærer.

OBS! Du kan ikke bare søke deg inn på en faglinje, men må også søke deg inn på en reisemålslinje, som du vil være sammen med torsdag og fredag.

På K.U.N.S.T. står du fritt til å velge mellom alle våre reisemålslinjer.

Pris: Tillegget for denne faglinja er kr 2 000

Reisemålsturen, fellesturer, kost og losji, skolepenger og materiell er inkludert i kostnaden for reisemålslinjen. Fullstendig oversikt over økonomien finner du på denne lenka.

Avhengig av hvilken reisemålslinje du velger, vil prisspennet for denne linja ligge mellom kr 135 600 til kr 146 100

Inkludert

 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Påmeldingsgebyr
 • Eget bad på rommet
 • Skoletur: Israel
 • Lokale turer i Norge
 • Skolemateriell
 • Ekstra materiell kunstfag
 • Turer til utstillinger og annet fagrelevant.

Ikke inkludert

 • Enkeltrom

Ekstrakostnader varierer fra linje til linje, men ofte dreier det seg om fallskjerm/strikkhopp, heiskort, enkelte måltider på tur. Vi setter vår ære i å inkludere flest mulig av måltidene på tur (både innenlands og utenlands), men enkelte lunsjer blir det likevel til at man må betale selv.

Lærer

Maria Ramstad

LÆRER I KUNSTFAG (K.U.N.S.T.)

Epost: maria.ramstad@gmail.com

Søk på K.U.N.S.T.!

Nyttig informasjon

Du er sammen gjengen på reisemålslinja nær to dager i uken. De resterende dagene består av fellesfag og valgfag, og faglinjene har noen fag lagt til valgfagdagene. Du kan lage din egen timeplan ved å velge valgfag fra en spennende valgfagsmeny bestående av fag innenfor kreative fag, matlaging, idrettsfag, friluftsliv og musikk.

En sosial reise, en personlig reise og en reise ut i verden

Borgund er reiseskolen som bygger på at gjennom reising skjer læring og at hele skoleåret er en reise i sosialt fellesskap, og inn i ditt eget, personlige liv. I september kan du melde deg på pilegrimsvandring over Dovre. Du kan bli med på toppturer i de spektakulære Sunnmørsalpene, og det blir anledning til å gå og klatre i fjell, med fjellsko eller feller under skia. Øyhopping og vestlands-tur er også populært. Om høsten drar hele skolen på felles studietur til Israel, før alle reisemålslinjer mot slutten av året reiser ut i verden.

Kristent verdigrunnlag

Borgund folkehøgskole er en kristen skole, basert på tro og toleranse. Hver elev møtes med omsorg og respekt, uavhengig av bakgrunn og tro. De som vil gi sin kristne tro en mulighet til å vokse, får god anledning til det. Den som ønsker det kan blant annet bli med på onsdagsmøter, NonStopGud-grupper, bibelgrupper og ukentlig korssamling i kapellet.

Godt fritidstilbud
I gymsalen, på formingsrommet, i trimrommet, på musikkrommet eller datarommet, på fotballbanen og beachvolleyball-banen, på fjellet eller i kano eller båt på sjøen. En stor gruppe miljøarbeidere (stipendiater) organiserer dessuten fritiden – så ingen trenger å kjede seg. Her er grupper for alt fra dans til strikking, fra høytlesning til innebandy.

Fellesskap på tvers av linjer

Solidaritet Reiseskolen: På Borgund Folkehøgskole ønsker vi å utgjøre en forskjell i vårt nærområde og andre steder i verden, og skape et håp og engasjement om at det nytter å bidra til en bedre verden for våre medmennesker.

Det blir valgt en solidaritetskomite ved skolen som har ansvar for å sette dette ut i praksis. Vi samler inn penger til ulike prosjekter i Kenya og Sør–Amerika. Afrika Mangfold- og Sør-Amerika Xplore-studenter får et innblikk i prosjektene på sine studiereiser.

Les mer om solidaritetprosjektene nedenfor:

«Heart to Heart»: en lokal organisasjon som tilhører den lutherske kirken i Kenya. Vi bidrar til at 20 barn i en av Afrikas største slummer får mulighet til å gå på skole.

CHRISC (Christian Sports Contact) Kenya og Tanzania: benytter idrett som et verktøy for å drive lederutvikling og opplysningsarbeid om b.la. HIV og AIDS.

Fotball krysser grenser: har skapt et fritidstilbud som bidrar med å holde barn og unge borte fra rus og gjengkriminalitet i Sør Amerika.

Aksjonsforskning Bærekraft

Borg ønsker å være en folkehøgskole, hvor elever og personale tar et felles ansvar for miljøet, hverandre og vårt nærområde. Vi ønsker at alle ledd av vår drift skal være bærekraftige. I den sammenheng blir det hvert år satt ned en komite, som har ansvar for å finne og gjennomføre satsninger knyttet til bærekraftig skoledrift. Likevel er dette er fellesskapsprosjekt, hvor alle må ta del for at en skal kunne nå målene som blir satt for året. Konkrete tiltak blir satt ut i live, og resultatene måles og vurderes. Et konkret tiltak som vi på Borg har satt ut i live, er «Meatfree Monday».

Musikal

Hver høst settes det opp en musikal på Borg. Dette er et omfattende prosjekt, som går over to uker, med forestillinger over to-tre dager etter endt forberedelsesperiode. Alle elevene bidrar etter sine evner, enten det er dans, skuespill, sang, bygging av scene, PR, rigging, mat, kostyme lyd eller lys. Et utrolig flott og sammenspleisende prosjekt, som hvert år ender i forestillinger sett av hundrevis av lokale barn og unge.

Elevkvelder

Lørdagskveldene arrangeres det omtrent hver uke elevkvelder. Enkelte av disse elevkveldene er det reisemålslinjene som arrangerer, med tema relatert til reisemål, årstid eller spennende vinklinger, som Filmgalla, Talkshow, 70-tallsfest, Grand Prix, Sjørøverfest. Hva enn det skulle være – så lenge det samler hele kullet og skaper en festkveld!