Borg-FHS-Linjer-forfatter2

Borg-FHS-Linjer-Forfatter1

Forfatter og Reisejournalistikk

Sett av ett år i livet til å fordype deg i skrivehåndverket. Vekk forfatteren og/eller skribenten i deg!

Sett av ett år i livet til å fordype deg i skrivehåndverket. Romanen, feature-artikkelen, tegneserien, spillefilmen – de trenger samme nøkkelingrediens; god historiefortelling!

Linjens innhold

Forfatter og Reisejournalistikk er en faglinje. Det vil si at du i valgfagstiden på mandager og tirsdager vil kunne fordype deg i ulike skriveworkshops, med fokus på god historiefortelling på tvers av medier og sjangere. Du vil lære deg å gi og motta konstruktiv tekstkritikk, en viktig ferdighet uansett hvilken sammenheng du ser for deg å arbeide med tekst i fremtiden; som skjønnlitterær forfatter, skribent, journalist, oversetter, innen TV og film, eller i reklamebransjen.

Du får være med og arrangere litterære salonger med opplesning, får veiledning på ett utvalgt prosjekt gjennom året, og i november får du muligheten til å være med på et fantastisk, sosialt skriveprosjekt; NaNoWriMo. Søker du deg inn på denne faglinjen, må du samtidig velge en av to reisemålslinjer; Australia Backpack eller USA Travelstudy.

Nøkkelord

 • Romanen: Å skrive en roman er krevende, men samtidig en fantastisk reise! Vi fordyper oss i plott- og karakterutvikling, sjanger, skildring og strukturering av store prosjekter.
 • Film- og teatermanus: Her er fokuset på dialog, det tekniske rundt selve manusskrivingen og evnen til å fortelle mye «mellom linjene»; mellom scener, utenfor bilde og i de stille øyeblikkene). Alle detaljer i en film er der av en hensikt, hver setning i et teaterstykke har en funksjon.
 • NaNoWriMo: I november hvert år gjennomføres det verden over National Novel Writing Month. Dette er en sosial happening, hvor forfatterspirer verden over samles, med et mål om å skrive en roman (50 000 ord) på en måned. Men hvor mye og langt du vil skrive, velger du selv.
 • Poetry Slam: Poetry Slam er en konkurranseform, med elementer fra poesien, stand-up og spoken word. Her legges det stor vekt på fremføringen; innlevelse, samspill med publikum og dynamikk.
 • Tegneserie: Et tegneseriemanus har en del likhetstrekk med både film- og teatermanus. Likevel er det en helt egen gren, med sine egne utfordringer. I motsetning til film- og teater, beskrives her stillbilder. Det fordrer at hver rute forteller MYE.
 • Feature og Gonzo-journalistikk: Dette er to journalistiske sjangere, som har nære bånd til skjønnlitteraturen. Her handler det om artikler med menneskefokus, hvor målet er å ta leseren med på en reise; la dem høre lydene, kjenne smakene – nærmest være til stede. Lær å invitere leseren til å ta del i dine opplevelser, gjennom tekst og foto.
 • Slik misLYKKES du som forfatter: Denne bolken dreier seg om livet som forfatter, skribent eller tekstforfatter – etter Borg. Hvor går veien videre, når du skal nå drømmen om å gjøre skrivingen til et yrke? Og hva er lurt å tenke på i møte med forlag, redaksjoner og kommunikasjonsbyråer? Når du er nyutdannet, og når du har etablert deg som fagperson.

Søk nå!

Reisemålslinjer og faglinjer – hva er forskjellen?

Forfatter og Reisejournalistikk er en faglinje. Det vil si en linje bestående av valgfag, og eventuelt korte bolker av tiden på reisemålslinjen du velger, spredd utover året. Når du søker deg inn på en faglinje får du førsterett til å delta i faget, og du følger faget gjennom hele året, med den progresjonen det innebærer.

OBS! Du kan ikke bare søke deg inn på en faglinje, men må også søke deg inn på en reisemålslinje, som du vil være sammen med torsdag og fredag.

På Forfatter og Reisejournalistikk er det Australia Backpack og USA Travelstudy som er dine alternativer.

Hvem passer linjen for?

Dette er ei linje for deg som er glad i å skrive, og som brenner for den gode historien. Vi lærer gjennom å gi og motta konstruktiv kritikk.

Våre forventninger til deg

 • Du er over gjennomsnittet glad i å skrive
 • Du ønsker å utvikle deg som forfatter/skribent
 • Du vet at det å bli flink til å skrive, krever stor egeninnsats
 • Du er innstilt på å delta i klassesamtalen med konstruktive tilbakemeldinger

Pris: Tillegget for denne faglinja er kr 1.000

Reisemålsturen, fellesturer, kost og losji, skolepenger og materiell er inkludert i kostnaden for reisemålslinjen. Fullstendig oversikt over økonomien finner du på denne lenka.

Prisen for denne faglinja vil alt etter hvilken reisemålslinje du velger være kr 145 100 for Australia Backpack og 144 100 for USA Travelstudy

Inkludert

 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Påmeldingsgebyr
 • Eget bad på rommet
 • Skoletur: Israel
 • Lokale turer i Norge
 • Skolemateriell
 • Den lange reisen til Australia eller USA
 • Noe fagopplegg/småturer knyttet til faglinja

Ikke inkludert

 • Enkeltrom

Ekstrakostnader varierer fra linje til linje, men ofte dreier det seg om fallskjerm/strikkhopp, heiskort, enkelte måltider på tur. Vi setter vår ære i å inkludere flest mulig av måltidene på tur (både innenlands og utenlands), men enkelte lunsjer blir det likevel til at man må betale selv.

Lærer

Robert Botn

LÆRER AUSTRALIA BACKPACK, FORFATTER OG REISEJOURNALISTIKK, VALGFAG

Opprinnelig fra Tønsberg, forfatter, med bachelor i markedsføring fra Westerdals Oslo ACT. Har jobbet i reklame- og kommunikasjonsbransjen, og har undervist i mediekommunikasjon og norsk på Akademiet VGS i Ålesund. Har også RLE og norsk i fagkretsen. Elsker å oppdage steder og mennesker, og er glad i å være utendørs; til fots, med snowboard / longboard under bena, eller midtfjords i en kajakk.

Epost: robertbotn@gmail.com
Telefon: 46420612

Søk nå!

Nyttig informasjon

Du er sammen gjengen på reisemålslinja nær to dager i uken. De resterende dagene består av fellesfag og valgfag, og faglinjene har noen fag lagt til valgfagdagene. Du kan lage din egen timeplan ved å velge valgfag fra en spennende valgfagsmeny bestående av fag innenfor kreative fag, matlaging, idrettsfag, friluftsliv og musikk.

En sosial reise, en personlig reise og en reise ut i verden

Borgund er reiseskolen som bygger på at gjennom reising skjer læring og at hele skoleåret er en reise i sosialt fellesskap, og inn i ditt eget, personlige liv. I september kan du melde deg på pilegrimsvandring over Dovre. Du kan bli med på toppturer i de spektakulære Sunnmørsalpene, og det blir anledning til å gå og klatre i fjell, med fjellsko eller feller under skia. Øyhopping og vestlands-tur er også populært. Om høsten drar hele skolen på felles studietur til Israel, før alle reisemålslinjer mot slutten av året reiser ut i verden.

Kristent verdigrunnlag

Borgund folkehøgskole er en kristen skole, basert på tro og toleranse. Hver elev møtes med omsorg og respekt, uavhengig av bakgrunn og tro. De som vil gi sin kristne tro en mulighet til å vokse, får god anledning til det. Den som ønsker det kan blant annet bli med på onsdagsmøter, NonStopGud-grupper, bibelgrupper og ukentlig korssamling i kapellet.

Godt fritidstilbud
I gymsalen, på formingsrommet, i trimrommet, på musikkrommet eller datarommet, på fotballbanen og beachvolleyball-banen, på fjellet eller i kano eller båt på sjøen. En stor gruppe miljøarbeidere (stipendiater) organiserer dessuten fritiden – så ingen trenger å kjede seg. Her er grupper for alt fra dans til strikking, fra høytlesning til innebandy.

Fellesskap på tvers av linjer

Solidaritet Reiseskolen: På Borgund Folkehøgskole ønsker vi å utgjøre en forskjell i vårt nærområde og andre steder i verden, og skape et håp og engasjement om at det nytter å bidra til en bedre verden for våre medmennesker.

Det blir valgt en solidaritetskomite ved skolen som har ansvar for å sette dette ut i praksis. Vi samler inn penger til ulike prosjekter i Kenya og Sør–Amerika. Afrika Mangfold- og Sør-Amerika Xplore-studenter får et innblikk i prosjektene på sine studiereiser.

Les mer om solidaritetprosjektene nedenfor:

«Heart to Heart»: en lokal organisasjon som tilhører den lutherske kirken i Kenya. Vi bidrar til at 20 barn i en av Afrikas største slummer får mulighet til å gå på skole.

CHRISC (Christian Sports Contact) Kenya og Tanzania: benytter idrett som et verktøy for å drive lederutvikling og opplysningsarbeid om b.la. HIV og AIDS.

Fotball krysser grenser: har skapt et fritidstilbud som bidrar med å holde barn og unge borte fra rus og gjengkriminalitet i Sør Amerika.

Aksjonsforskning Bærekraft

Borg ønsker å være en folkehøgskole, hvor elever og personale tar et felles ansvar for miljøet, hverandre og vårt nærområde. Vi ønsker at alle ledd av vår drift skal være bærekraftige. I den sammenheng blir det hvert år satt ned en komite, som har ansvar for å finne og gjennomføre satsninger knyttet til bærekraftig skoledrift. Likevel er dette er fellesskapsprosjekt, hvor alle må ta del for at en skal kunne nå målene som blir satt for året. Konkrete tiltak blir satt ut i live, og resultatene måles og vurderes. Et konkret tiltak som vi på Borg har satt ut i live, er «Meatfree Monday».

Musikal

Hver høst settes det opp en musikal på Borg. Dette er et omfattende prosjekt, som går over to uker, med forestillinger over to-tre dager etter endt forberedelsesperiode. Alle elevene bidrar etter sine evner, enten det er dans, skuespill, sang, bygging av scene, PR, rigging, mat, kostyme lyd eller lys. Et utrolig flott og sammenspleisende prosjekt, som hvert år ender i forestillinger sett av hundrevis av lokale barn og unge.

Elevkvelder

Lørdagskveldene arrangeres det omtrent hver uke elevkvelder. Enkelte av disse elevkveldene er det reisemålslinjene som arrangerer, med tema relatert til reisemål, årstid eller spennende vinklinger, som Filmgalla, Talkshow, 70-tallsfest, Grand Prix, Sjørøverfest. Hva enn det skulle være – så lenge det samler hele kullet og skaper en festkveld!

 

instagram2 #borgbp

Skoleplan

Ønsker du at vi skal sende skoleplan, fyll ut skjemaet.

 
 

Er du et menneske eller en robot?

en-reise-ut-i-verden-Borg-FHS